Thursday, 9 February 2012

video
SOALAN.
Nyatakan lima nilai murni yang anda boleh dapati di dalam video ini.
1.
2.
3.
4.
5.

Thursday, 2 February 2012

LATIHAN 4

KEFAHAMAN:
Arahan: Baca potongan karangan di bawah ini dengan cermat, kemudian jawab soalan-soalan yang berikut.

Cerita : “Beruntung Mempunyai Anak-Anak seperti Mereka”

Cik Gayah mempunyai empat orang anak. Yang sulung berumur lima belas tahun dan yang bungsu berumur tujuh tahun. Suami Cik Gayah belayar kapal.

Pada suatu hari, Cik Gayah telah jatuh sakit. Doktor menasihatkannya supaya berubat di hospital. Cik Gayah tidak mahu pergi ke hospital. Dia bimbangkan anak-anaknya. Suaminya sebulan lagi baru pulang.

Kata Rohana, anak Cik Gayah yang sulung, “Emak patut ikut nasihat doktor. Emak jangan bimbangkan adik-adik dan Hana. Hana akan menjaga mereka dengan baik.”

“Ya, mak. Kami hendak emak lekas sembuh. Hani akan bantu Kak Hana menjaga adik-adik dan mengemas rumah,” kata Rohani, anak Cik Gayah yang kedua.

Akhirnya, Cik Gayah bersetuju untuk berubat di hospital. Sebelum dia pergi, dia berpesan kepada jirannya, Cik Mariam, untuk tolong tengokkan anaknya.

Ketika ibu mereka berada di hospital, Rohana membahagikan kerja kepada adik-adiknya. Rohana sendiri pergi ke pasar dan memasak. Rohani pula mencuci dan menggosok semua pakaian. Adik-adiknya yang lain membantu mengemas rumah.

Bila anak-anaknya datang melawatnya di hospital, Cik Gayah bertanya “Bagaimana keadaan di rumah?”. Jawab anaknya yang bungsu, “Baik. Rumah bersih kerana Aton tolong sapu. Kak Hana masak sedap.”

“Ya, Cik Gayah. Saya lihat anak-anak Cik Gayah tahu bekerja dan menjaga diri mereka. Beruntung Cik Gayah mempunyai anak-anak seperti mereka,” kata Cik Mariam yang juga datang melawatnya.

Cik Gayah berasa gembira mendengar cakapan jirannya itu.


Jawab soalan-soalan di bawah ini:-

1 Berapa ramai dalam keluarga Cik Gayah itu?

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________


2 Siapakah nama-nama anak Cik Gayah?

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

3 Berapakah umur anaknya yang bernama Aton?

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

4 Mengapa Cik Gayah tidak mahu pergi ke hospital?

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

5 Siapakah yang menjaga adik-adik dan mengemas rumah?

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

LATIHAN 3

LATIHAN 2

Pilih Kata Ganda yang sesuai bagi ayat-ayat di bawah ini. Tuliskan nombor jawapannya di dalam tandakurung ( ) yang disediakan.

1 basah-kuyup 2 lambat-laun 3 jentik-jentik
4 saudara-mara 5 murid-murid 6 terang-benderang
7 koyak-rabak 8 sayur-sayuran 9 sampah-sarap


1 Lampu-lampu di jalan raya ____________ ketika hari perayaan. ( )

2 ________ orang jahat itu akan dapat ditangkap jua. ( )

3 Pakaiannya _________ kerana berjalan di dalam hujan. ( )

4 Ramai ____________ datang ke rumahnya bila Hari Raya. ( )

5 Semua __________ dikumpul dan diisi ke dalam tong untuk dibuang. ( )

LATIHAN 1

1.Kejayaan Azman melanjutkan pelajaran ke luar negara menjadi ____________________ orang-orang kampung.
A. buah mulut
B. buah hati
C. buah tangan
D. buah fikiran

2.Peperangan yang tiada kesudahannya itu menyebabkan banyak orang yang ___________________ .
A mati kutu
B mati lemas
C mati katak
D mati syahid

3.Pak mat bersyukur dengan rezeki yang diperoleh daripada _______________ nya sendiri.
A air muka
B darah daging
C gaji buta
D titik peluh

Wednesday, 24 August 2011

sejarah namaku HISHAM

emmm..satu masalah yang selalu mak ayah hadapi apabila menunggu kelahiran anak ialah NaMa yang patot nak bagi kat anak diorang..tol x..huhu..jadi begitu jugak la dengan mama n ayah aku.

pagi petang dok pk ape  nak bagi name kat anak yang sorg nih..aku kat dlm perot kalu bley bg cadangan x pe gak..tp hakikat dan logiknye meme x boley..haha

maklumlah kelahiran putera tunggal ni memang dinantikan dengan penuh kesabaran dan teruje..comey ke x..tembam ke x babynye..hehe

jadi nak dijadikan cerita pada tanggal 28 mac 1991, seorang baby boy yang comel dilahirkan di dunia yang fana ni..dpt gak dy tengok dunia..alhamdulillah..huhu

berat jgak budak ni..3 kilo lbeh..berat tuu..sian kat mama..papepon tenkiu mama sbb membawa abang selama 9 bulan dalam perot..hehe

isu pasal name ni kan..emmmmmm
banyak gak isu nye..haaa nant aku sambung cter k..ad lagi ni..


HAA..jom kte sambung citer ye..
ble da lahir ramai plak la yang geram kan dengan aku..adoiyai..hehe..alkisah pasal pencarian name pon bermulalah. nama ayong aku hasniza husin, nama angah hanisah husin tapi name aku unknown lg..huhu..fikir punye fikir punye fikir akhirnya tercipta lah satu nama yang sempurna iaitu MUHAMAD HISHAM BIN HUSIN..best btol la name ni..haha..jadi dapat la baby boy ni nama..

sepanjang mase aku bayi ad gak nama-nama lain tang telah dicadangkan dan hampir nak di berikan kepada diriku ini..tapi banyak2 nama ni kan name yang paling aku agak kontroversi skit ialah MUHAMAD SADDAM BIN HUSIN..hhaaaaa????..saddam?????..biar betol nak letak saddam..uish x nak la aku..x glamour langsung..hihi..sebab muncul  nye nama saddam ni ialah mase aku lahir dlu badan aku ni bulu roma nye tebal..da macam anak orang anak arab da..2 sebab ad orang bagi cadangan letak nama saddam 2..adoi..kalau lah aku tau sape yang bagi cadangan name 2 aku nak jumpe org 2 balik pastu nak bagi nama kat anak dia OBAMA plak ke..haha